Facebook Twitter Gplus E-mail RSS

Home Számvitel Házipénztár 2009. – Adó- és járuléktörvény-változások 2009.

Házipénztár 2009. – Adó- és járuléktörvény-változások 2009.

Közzétéve: 2008-12-12, Szerző: Kategória: Számvitel.

A számviteli politika keretében írásban rögzíteni kell azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat, módszereket, amelyekkel meghatározza, hogy mit tekint a számviteli elszámolás, az értékelés szempontjából lényegesnek, jelentősnek, nem lényegesnek, nem jelentősnek.

Az újonnan alakuló gazdálkodó a számviteli politikát, az elkészítendő szabályzatokat a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül köteles elkészíteni. Törvénymódosítás esetén a változásokat annak hatálybalépését követő 90 napon belül kell a számviteli politikán keresztülvezetni.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi CXXXI. törvény módosította a számvitelről szóló 2000.évi C. törvény 14. paragrafusát, amely egy új (8) bekezdéssel bővült, és előírta, hogy a pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell legalább a pénzforgalom (készpénzben, illetve bankszámlán történő) lebonyolításának rendjéről, a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről, felelősségi szabályairól. Rendelkezni kell továbbá a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalomról, a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeiről és eljárási rendjéről, a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről, a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárásról, az ellenőrzés gyakoriságáról, a pénzszállítás feltételeiről, a pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről, és a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokról.

 

Jelenleg a vállalkozásoknak a számviteli politikájuk keretében elkészítendő pénzkezelési szabályzatban meg kell határozniuk a napi záró készpénzállomány maximális összegét, amely összeg – gyakorlatilag – tetszőleges mértékű, melyet a vállalkozások, egyedi sajátosságaiknak megfelelően, maguk határozhatnak meg.

2009. január 01-től a törvényi változások korlátozzák a a napi készpénzállomány záró összegét:

A záró készpénzállomány naptári hónaponként számított naponkénti átlaga

 • nem haladhatja meg az 500.000,- Ft-ot, vagy
 • az előző évi bevétel 1,2 %-át

Tehát, ez azt jelenti közérthetően, hogy amennyiben az előző évben az árbevétel kevesebb volt, mint 41.666M Ft, akkor 2009-ben maximálisan 500e Ft a megengedett záró készpénzállományunk naponkénti átlaga a hónap végén. Amennyiben több volt az előző évi árbevételünk, akkor az 1,2 %-os szabály lép életbe. (Pl. egy 100M Ft-os bevételű vállalkozás esetén ez az állomány 1,2M Ft összeg lehet.)

A jogelőd nélkül alapított gazdálkodónál az alapítás üzleti évében a napi átlag maximális mértékének meghatározásakor az összes bevételt a tárgyévi várható adatok alapján kell figyelembe venni.

Figyelem!

Hangsúlyozzuk, hogy naptári hónaponként számított naponkénti átlagról beszélünk! Tehát, nem elegendő, ha a hónap utolsó napján kevesebb a házipénztár záróállománya az engedélyezettnél!

Nézzünk egy konkrét példát! Tételezzük fel, hogy ici-pici betéti társaságunk értékesítette 2009. március 01-én az öreg céges autót 600ezer forint összegért, majd március 30-án az összeget befizette a bankszámlájára, más egyéb készpénzes mozgás a hónapban nem volt.

Ebben az esetben az átlag úgy alakul, hogy 30 napig volt napi 600ezer a készpénzes záróállomány, és az utolsó napon nulla forint vot, vagyis a naptári hónapra számított naponkénti átlag = (30 x 600.00 + 1 x 0)/31 = 580.645. helyesen = (29 x 600.000 + 2 x 0)/31= 561.290,- Ft (29 napig volt neki 600 e Ft a napi zárója, 30 és 31.-én 0 Ft volt) {Köszönjük az olvasói észrevételt.}

A készpénzállomány meghatározott záróállományának túllépése 500ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható!

Sajnos, ez egy olyan szigorítás, aminek eleget tenni csak nagy odafigyeléssel lehet a közepes cégek esetén. (Azt se feledjék, hogy a házipénztár állományban van a napi készpénzes bevételen túl – esetleg – az az összeg is, amit az évek alatt “sikerrel” felhalmoztak…)

Akiket az a veszély fenyeget, hogy kiszámíthatatlan forgalmuk okán mindig kell, hogy nagyobb összeg legyen a kasszában, de nem akarják a szabályokat megszegni, akkor egyik lehetséges megoldás, ha a másnap reggeli nyitáshoz szükséges nagyobb összegű készpénz (pl. reggelre vár az autókereskedő egy eladót, de a bank még nincs nyitva), előző nap záráskor vásárlási, vagy elszámolási előlegként a szükséges összeget a házipénztárból, bizonylattal, ki kell adni. (Így a házipénztárunk előző napi egyenlege a megengedett szint alá süllyed, másnap pedig reggel az első tétel, amit be kell vételezni.)

 

46 hozzászólás

 1. Ismeritek a BRUNO Házipénztár Programot, mi a tapasztalat?
  Ők is változtatták 1,2%-ról 2,0%-ra a számítást.
  A házipénztár itt található és a gyakran ismételt kérdéseknél is sok dolog le van írva.

  Kedves Bruno házipénztár program szerzője. A hozzászólásból moderáltuk a kattintható linket. Háromszor szóltál hozzá, és a linkelést a hozzászólás tartalmával összevetve egyértelmű reklámozási célt szolgál, nem érdemi véleményt. Aki akarja, megkeresi a neten a programot, vagy méginkább hirdetni kellene az AdSense programban.

 2. Atti

  Lehet-e BT. házipénztárban lévő készpénzállományát csökkenteni úgy, hogy kölcsönadjuk a pénzt magánszemélynek, vagy cégnek kamatmentes kölcsönre. Ha igen, akkor ezt hogyan kell ledokumentálni? Elég kölcsönszerződést írni?

  • Kedves Atti!

   Lehet, de nem érdemes… :)

   Ha nem akarunk tiltott pénzintézeti tevékenységet végezni, akkor “csak úgy” nem adjuk kölcsön a pénzünket.
   Másik vállalkozásnak még csak, csak, amennyiben – egyébként – üzletszerű kapcsolat van, vagy tervezett. Magánszemélynek kissé cicós…

   Ha pedig kölcsönadtuk, akkor sima kölcsönszerződés kell; kinek, mikor, miért, meddig, milyen célból, milyen kamatra, milyen biztosítékkal, stb.

 3. Böbiske

  Nem hinném , hogy ezzel a törvénnyel lehet a feketegazdaságot megszüntetni ! Valószínű , hogy még több lesz a feketén vásárolt és eladott árú.Nem valószínű , hogy egy vállalkozó a napi árúbeszerzése , árúeladása mellett még ráérne a bankba futkozni 1-2 naponként , hogy az utalásokat bevigye, vagy kénytelen számítógépet venni , hogy elekrtromos úton utalhasson, akkor is , ha nincsrá szüksége.A könyvelő meg nem hülye , hogy átvállalja a sok munka mellett még ezt is. Számomra érthetetlen a folyamatos teljesítés meghatározása is. Egy cégtől vásárolok hetente 2 alkalommal készpénzért , 1-1 alkalommal 150-180 ezer Forintért , most ez filyamatosnak számít ? Böbiske

  • Kedves Böbiske!

   Teljesen egyetértünk! Egetverő baromság-sorozat… :(

   Nem számít folyamatosnak, de össze kell számolni, és nem fizethet (a büntetés veszélye nélkül) készpénzben, hanem utalni kell.

 4. Kétkedő

  Nekem még mindíg nem világos! A napi készpénz záróállomány nem haladhatja meg az 500.000,- Ft-ot, illetve az előző évi bevétel 1,2 %-át, vagy a napi készpénz állomány havi átlagára vonatkozóan igaz a törvényi korlát.
  Eligazítás esetés köszönet.

  • Kedves Kétkedő!

   Kérdezni a FÓRUM oldalon kellene, ez a rész inkább a hozzászólást, véleményalkotást (esetünkben: erős anyázást) szolgál. :)

 5. Gabri

  Ha a hónap első napján elszámolási előlegként 10 000 0000 Ft -ot kiadok, arra írhatok 30napos elszámolási határidőt? Majd mikor visszahozzák, mert mondjuk nem járt sikerrel a beszerzés, aznap egy másik dolgozónak kiadom újabb 30napos elszámolásra és így tovább működhet egy közhasznú egyesületnél?

 6. zspotorke

  Kedves Administrátor!

  A 26-os pontban feltett “EVA-s” ra nem vonatkozik a házipénztár rendelet? c. kérdésre – véleményem szerint nem lehet egyértelmű és kategórikus nemmel válaszolni – mert a válasz szerintem függ attól, hogy a kérdéses cég milyen könyvvezetést alkalmaz.
  Azok az EVÁ-s gazdálkodók, akik a kettős könyvvitel szabályai szerint vezetik a könyveiket szerintem a Szv.tv. hatálya alá is tartoznak.

  Üdv: zspotorke

 7. Mamka

  Kedves Adminisztrátor.
  Először is köszönöm a viccet, eme borus napokban ez nagyon kell!!!
  Másodszor: Igaz, hogy havonta valamilyen jelentést kell küldeni az Apehnak a pénzkészletről?

  • Kedves Mamka!

   Örülünk, ha ebbe a száraz tudományágba sikerült belecsempésznünk egy kis humort, amitől Önnek sikerült a kedvét felderítenünk!

   A ?taktikai? és ?stratégiai? kérdéseket a FÓRUM oldalon szíveskedjék feltenni, a honlap ?FÓRUM? menüpontjára kattintva, vagy a http://www.konyvelozona.hu/forum címen, illetve direkt-eléréssel a http://forum.konyvelozona.hu címen.

   A FÓRUM pár napja indult, így nagy tömegre még ne számítson, de válaszra annál inkább? :)

 8. LeontopodiumAlpinum

  Csak egy kis észrevétel a cikkben szereplő konkrét példához, az ici-pici betéti társaságunk ha 30-én fizette be a bankszámlára az összeget, akkor naptári hónapra számított naponkénti átlaga véleményem szerint helyesen = (29 x 600.000 + 2 x 0)/31= 561.290 (29 napig volt neki 600 e Ft a napi zárója, 30 és 31.-én 0 Ft volt)

  További szép napot!

 9. Császár

  Köszönöm a gyors választ!
  Akkor mi van, ha “papíron” maradt benn pénz a tavalyi évről a Bt-n, de nincs miből kifizetni az osztalék adóját? Hogy lesz abból csak 500000,. ft.?

 10. Császár

  Miért nem lehet ez ellen tenni, ez simán alkotmányellenes!? Teljesen tönkreteszik a vállalkozókat? Nem is érthető ez az egész házipénztárosdi. Most akkor az a jó, ha 500000., ft marad benn átlagban a bankszámlán, vagy számla nélkül nem tudom kivenni a befolyt pénzt, vagy mi van?

  • Szép estét, kedves Császár!

   Sok minden ellen és mellett kellene tenni, tennünk, de mégsem történik semmi.

   Amerikában, ha készpénzzel akarsz fizetni, akkor úgy néznek rád, mintha a holdról jöttél volna, és jó, ha nem hívják ki a rendőrséget. :)

   Nyilván, a készpénzforgalom visszaszorítása az egyik része a feketegazdaság elleni küzdelemben. De az is igaz, hogy nem 2-4 hét az idő, míg az emberekben ez tudatosulhat. Ránevelés, kampány, kiegészítő banki szolgáltatások, elérhető, kiváló minőségű kommunikációs vonalak, stb. stb.

   Ahogyan azt mondani szokták volt: “A fejétől büdösödik a hal…”
   - …, de a farkától kezdik pucolni – teszem hozzá én. :(

   Nem a bankszámlán lehet maximum 500ezer forint, hanem a vállalkozás házipénztárában. A bankszámláról történő felvételhez nem kell számla, elég a készpénzfelvételi utalvány.

   Jó? Az nincs. Van a rossz és a még rosszabb. Tessék választani! ;)

 11. Polka

  Köszönöm a megerősítést!

 12. Polka

  Szép napot!

  Egy megerősítést kérnék abban, h jól tudom-e, az EVA-sra nem vonatkozik a házipénztáras rendelet?

  Köszönöm: Polka

 13. nandi

  Akkor összefoglalva: az alapítványnak is ugyanúgy kell eljárnia, mint bármely gazdálkodó szervnek és a kapott támogatás, (bárhonnan is érkezik) a százalék számítás alapjába beszámít.
  Köszönöm a segítséget!
  Nandi

 14. nandi

  Magán oktatási intézmény vagyunk, amely alapítványi formában működik és közoktatási feladatokat lát el.
  Köszönöm: Nandi

 15. nandi

  Nonprofit szervezet vagyunk és a bevételeink 90%-a állami támogatásból származik. Azt szeretném megkérdezni, hogy a százalék számítás alapjánál ezt a bevételt figyelembe vehetjük-e?
  Köszönöm!
  Nandi

  • Kedves nandi!

   A nonprofit szervezet még kevés annak megállapítására, hogy Önöknek kell-e alkalmazni a számításnál a korlátot. Milyen nonprofit szervezetről van szó?

   Egyébként, ha szükséges alkalmazni, akkor a törvény bevételről beszél, és nem a “származási hely”-ről. ;)

 16. kl64

  Vajon adott-e már be valaki beadványt ez ellen az újjabb hülyeség ellen az Alkotmánybíróságon,és ha igen mikor várható ítélet?

  • Kedves kl64!

   Sajnos, erről nincs tudomásunk!

   “A medve és a nyúl egymás mellett rohannak az erdőben, át a vízfolyáson, át a bokrokon. Megállnak egy pillanatra, kimerülten lihegnek.
   - Te miért, hova rohansz Nyúl-koma? – kérdi a medve
   - Hallottam, hogy óriási medvevadászat kezdődött – feleli a nyúl
   - De hiszen Te nyúl vagy, nem medve – mondja meglepődve a medve
   - Hja, wazze, ebben az országban már nagyobbat is tévedtek…. – sóhajt fel a nyúl, és eszeveszetten rohannak tovább…” :(

 17. kingaxy

  Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

 18. kingaxy

  Szeretném kérdezni, hogy mivel a számviteli törvény határozza meg, így az egyéni vállalkozókra ugye nem érvényes?

  • Kedves kingaxy!

   Valóban, az egyéni vállalkozóra nem vonatkozik, még akkor sem, ha a Cégbíróságon egyéni cégként (E.C.) van bejegyezve.

   Természetesen, ha a mérete, forgalma, összetettsége szükségessé teszi, nincs akadálya annak, hogy pénzkezelési szabályzatot alkosson, vezessen be, használjon, de a korlátot akkor is ő állapítja meg. :)

 19. Kürti Józsefné

  Szeretném megkérdezni, hogy a házipénztár 2009 évi változás, a záró készpénzállományra vonatkozóan a nonprofit szerevezetkre is vonatkozik -e? Pl: egyesület

  • Kedves Kürti Józsefné!

   Az Egyesületre vonatkozik.

   A többször módosított 2000. évi C. törvény a számvitelről (Sztv.) 2. § (2) bekezdése értelmében a törvény hatálya alá tartozik a gazdálkodó.

   A gazdálkodó fogalmát a 3.§ (1) bekezdés 1. pontja határozza meg, tételesen felsorolva az egyéb szervezetet, melyben szerepel a 4. pont c.) alpontjában a társadalmi szervezet, vagy az e.) alpontban az alapítvány.

 20. Helgert Pálné

  És ha havi pénztárzárás van, időszaki pénztártjelentést használunk, tehát csak hónap végén zárunk pénztárt?

  • Kedves Helgert Pálné!

   Ez a nyomtatvány csak kisforgalmú pénztárak forgalmának vezetésére használható ott, ahol a pénzkezelési szabályzat mentesíti a pénztárost a napi pénztárzárlat készítése alól. Ez általában csak olyan pénztáraknál ajánlatos, ahol a pénztári befizetések és kifizetések együttes tételszáma általában a napi 10 darabot, azok értéke pedig összesen a 10.000 Ft-ot nem haladja meg.

   A pénzkezelési szabályzat azonban nem mentesíthet a törvényi szabályozás hatálya alól, tehát meg kell oldani a napi egyenlegek átlagának meghatározási módját ahhoz, hogy ne érhessen bennünket csúnya meglepetés (Azt ugye mindannyian látjuk, hogy ilyen könnyen ellenőrizhető “Apeh-falatka” talán még nem adódott egy lusta, ámde lelkiismeretlen Apeh-ellenőr számára, és ezen keresztül könnyen töltheti állam bácsi mocskos karmaival zsebeit.)

   Hogyan oldható meg az egyenlegszámítás? Az egyik módja az, hogy a könyvelés rögzíti a napi tételmozgásokat, és ebből képes napi egyenlegeket, illetve egyenlegek átlagát meghatározni. A másik lehetőség, hogy kicsi kezünkkel az időszaki jelentésre felvisszük a napi zárást, és ugyancsak kicsi kezünkkel meghatározzuk a törvény által előírtakat. :(

 21. dr Csere Mária

  Kérem, ha valaki az egészségügyi könyvelésben járatos, vagy ismeri magyarázza meg, hogy a Társadalombiztosítótól havi 1 alkalommal kapott összeg hogyan vethető össze egy bolt v. mindennapi bevételt hozó cég házipénztárával. Mit lehet csináln,persze hivatalosan. Hálapénz gyakorlatilag nincs, ha az napi bevételt képezne, azt még meg tudnám érteni.Minden fillérünket a tb adja és ellenőrizhető, akkor milyen pénztárról van szó?
  Ha valaki meg tudná magyarázni és van ötlete kösz!

  • Kedves dr. Csere Mária!

   Amit Ön a TB rendszertől kap munkája ellenértékeként, az az Ön bankszámlájára érkezik. Az nem a házipénztár része! Az adóalapot képező bevétel.

   A házipénztár az a készpénzállomány, amit páncélkazettában, vagy az éjszakai szekrényben, vagy a pénztárcája külső zsebében tart a vállalkozás és amit a betegek a vizsgálatért fizetnek (amiről számlát, vagy nyugtát ad nekik), vagy éppen a bankból felvesz a kiadásai fedezetére.
   Ennek a készpénzállománynak a maximális napi mennyiségét szabályozza a törvény.

   Gyanítom, hogy Önnek éppen semmi teendője nincs ezzel kapcsolatban, de a bizonytalanságát látva javasolom, hogy sürgősen keresse fel a könyvelőjét, adótanácsadóját!
   Higgye el, hogy a könyvelés is egy szakma (hasonlóan az Önéhez, vagy a kereskedőéhez, vagy a kőműveséhez, stb.). A könyvelő, ha beteg, akkor Önhöz, az orvoshoz fordul és nem áll neki saját magát kezelni, ha Ön érzi, hogy gondjai vannak a vállalkozása pénzügyeivel, akkor forduljon könyvelőhöz.
   Általános könyvelési, adózási tanácsokért pedig forduljon hozzánk bizalommal (ahogyan mi is olvassuk az orvosok általános tanácsadásait). :)

 22. Házipénztár! Házipénztár jogszabályváltozás 2009. január 01-től hatálybalépett! | SAKRAF Könyvelőiroda Kft.

  [...] maximális mértékét kell szabályozni. (A jogszabály változásáról, részleteiről korábbi írásunkban részletesen [...]

 23. A kormány, a 2006 évi T6230 számú törvényjavaslatát a házipénztár adóról, nem tudta törvényerőre emelni. Akkor nem sikerült a 2007.01.01-i bevezetés.
  Most, hogy az egész világon csőd előtt állnak a bankok, a “magyar” kormány törvénnyel kényszeríti be a nyereséges vállakozások tartalékait az idegen bankok hazai fiókjaiba. Mielőtt a külföldi bank csődbe jut előtte kifosztja a szegény kiszolgáltatott országokbban lévő fiókjait.

  Ennek előszele a lakosság körében történő lázas betétgyűjtés. Ígérnek még 13%-os kamatot is. És a jámbor nép hordja be pénzét azzal a tudattal, hogy betétjei biztosítva vannak. A kockázat ismertetését törvény írja elő, de egy bank sincs, amely ezt a törvényt betartaná.

  Megpróbáltam nyilvánosságra hozni ezt a hihetetlen jelenséget több helyen, például a Népszabadságban és két beadványban a PFSZ-nél. Természetesen eredménytelenül.

  Mindenkinek tudnia kellene, hogy a Betétbiztosítási Alap tőkéje még a 13 milliós kártalanítást sem tudja fedezni. A kölségvetésben pedig ilyen célra nincs fedezet.

  Miért megy a Magyar Köztársaság ismét szemben a világ minden országával?
  Ilyen hülye politikusaink vannak?

  A témában minden törvényt letöltöttem, bizonyítani tudom, hogy a rendeletekben elrejtett “házipénztár adó” több érvényes rendelettel ütközik és a bankok alattomos módon titkolják a betétek kockázatát.

 24. Fekete József

  Ez a törvény minden alkotmányos joggal teljesen ellentétes.
  Remélem van esze az alkotmánybíróságnak és elveti ezt a baromságot.

 25. Kollár Rezsö

  Az EVA-s Kft.re is vonatkozik a pénztár törvény módosulása ?

  • Kedves Kollár Rezső!
   Az eva-törvény nem menti fel a kft-t a kötelező szabályzatok – benne a pénzkezelési szabályzat – elkészítése alól. Az illetékes hatóságok pedig azt ellenőrzik, hogy az elkészített szabályzatot miképpen tartják be.

 26. zspotorke

  Lassan eljutunk oda, hogy egy vállalkozás már nem fog másból állni, mint a papírok szabályszerű töltögetéséből, az adószámok érvényességének vizsgálatából, a pénzkészlet napi átlagának számolgatásából és még sorolhatnék jó néhány rendkívül fontos dolgot, amely nagy valószínűséggel fehéríteni fogja a gazdaságot.
  Elképzelem a napi pénzkészletet számolgató és a bankokba ki-be rohangáló néhány fős vállalkozásokat…és gondolatban összevetem a másik oldallal, ahol a külföldre kimenekített pénzek áramlanak vissza csekélyke teher megfizetése mellett fehérre mosva, a hivatali kérdésáradat elől is megmenekítve a tulajdonost. Az már csak álmaimban jelenik meg, hogy az egyenlősdi elvén a honatyák és anyák is számlát gyűjtögetnek…
  Hol van a vállalkozói szabadság, hol van annak figyelembevétele, hogy a körbetartozások korát éljük és minden éppeszű vállalkozó igyekszik készpénzért értékesíteni és talán ily módon védekezni az ellen a törvényi előírás ellen is, hogy nem baj ha nem fizetett a vevő, attól a kiszámlázott bevétel bevétel és ÁFA fizetendő ÁFA.
  Ismét egy betarthatatlan előírás – amely ha másra nem is, de arra biztosan jó, hogy bírságolni lehessen a be nem tartásáért.

  Végül egy apró megjegyzés a példához: a beidézett törvény a bevétel 1,2%-ról beszél, a közérthető példában pedig árbevételről esik szó. A kettő nem ugyanazt jelenti.

  • Kedves zspotorke!
   Köszönjük észrevételét, a hibát javítottuk. :)

   Sajnos, nem mi határoztuk meg ezt a jogszabályt (sem), így annak ésszerűsége nem kérhető rajtunk számon. ;)

 27. kat

  Ismét egy életszerű törvény a sokat látott törvényalkotóktól. Remélem sok-sok átlagpénzkészletet fognak számogatni. Éljenek az okos emberek!!!

© könyvelőzóna.HU - Könyvelőirodák Pécs 2007 - 2013.
Adatvédelmi nyilatkozat | Jogi közlemény | Jogi nyilatkozat
Hirdetési ajánlat | Kapcsolat