Facebook Twitter Gplus E-mail RSS

Home Cégügyek Könyvelőknek lépésről-lépésre 4. – Elektronikus beszámolók előkészítése, a MÁK igazolással kapcsolatos teendők – a NetLock Mokka telepítése

Könyvelőknek lépésről-lépésre 4. – Elektronikus beszámolók előkészítése, a MÁK igazolással kapcsolatos teendők – a NetLock Mokka telepítése

Közzétéve: 2009-05-11, Szerző: Kategória: Cégügyek, Számvitel.

NetLock Mokka logóTovább folytatjuk az elektronikus beszámolók elkészítéséről, beküldéséről szóló sorozatunkat; az első részben bemutattuk, hogy miképpen kell telepíteni egy PDF-formátumot előállítani képes, magyar nyelvű, ingyenes programot, a második részben lépésről-lépésre végigkísérhettük, hogy miként lesznek az excel (.xls), vagy word (.doc) dokumentumaink az elvárásoknak megfelelő .pdf formátumúak, az útmutatónk harmadik részében azt mutattuk be, hogy milyen módon kell az elektronikus bevalláshoz csatolni az előkészített, átalakított állományokat.

MÁK igazolás kzelése - a NetLock Mokka szoftverAzon kedves kolléganőknek és kollégáknak, akiknek még nem remeg a feje az idegességtől, akik még nem csuklanak a számtalan állami, adóbevallást “könnyítő”, adminisztrációs terheket “csökkentő” intézkedések halmazától, azoknak most itt van sorozatunk újabb gyöngyszeme; ismét lehet egy programot telepíteni, ismét könyöröghetünk az informatikusnak és a Jó Atyaúristenhez – szükségünk lehet mindkettőre…

Bejegyzés nyomtatásaBejegyzés e-mailben

Emlékeztetőül: 2009. május 1-től kizárólag elektronikus úton nyújtható be a beszámoló. Ehhez a beszámolóhoz csatolni kell a Magyar Államkincstár (MÁK) igazolását. Az igazolás kérelmének benyújtását az előző részben már bemutattuk. Általában 2-5 napon belül a MÁK – kérelmünk alapján – megküldi a megadott email címünkre az igazolást.

Az igazolás megtekintéséhez, nyomtatásához egy újabb programra van szükségünk – ez a NetLock  Mokka nevezetű, ingyenes, magyar nyelvű, regisztrációhoz kötött szoftver.

A  “jó hír” annyi, hogy ez a program máshoz nem kell, hisz’ a beszámoló mellé az igazolást ugyanabban a formátumban kell csatolni (.dosszie formátum), amilyen formátumban azt a MÁK-tól kapjuk!

{Ha bárki megkérdezett volna bennünket, könyvelőket, hogy “Ugyan, meséljétek már el, miként csinálnátok Ti?” – egészen bizonyos, hogy ekkora nagy marhaságot nem tudtunk volna kitalálni.  Lassan már a bilin ülő gyerek alá  sem merünk benézni felhasználónév, jelszó, titkos jelszó, elektronikus azonosító, és biliöblítő PIN-kód nélkül… :( }

Visszakanyarodva eredeti témánkhoz: ügyfeleinkkel befizettettük a közzétételi költségtérítést, megkértük a MÁK-tól az igazolást, és a MÁK el kezdi küldözgetni beszédes tárgyú elektronikus leveleit a postafiókunkba, egy helyes kis melléklettel.

MÁK igazolások a postafiókunkban

Mi lett volna, ha – mondjuk – a MÁK odaírná a címbe, hogy pl. az 12345678-9-01-Stüszi Vadász Kft. költségtérítés befizetési igazolás? Akkor csak a mellékletet a megfelelő dossziéba elmentjük, és már csatolhatnánk is…

MÁK igazolás a megnyitott email-ben

Ehelyett, ha megnyitjuk a levelet, akkor azt láthatjuk, hogy van egy csatolmány, aminek minden levélben az a címe, hogy “Befizetési igazolás-… és itt jön egy karaktersorozat, amit a hajunkra kenhetünk.

Nos, az ilyen “megfontolt, végiggondolt” közalkalmazotti gondolkodásmód miatt van szükségünk arra, hogy még egy okos programot telepítsünk a gépünkre, hogy megtudjuk azt, amit a bankkivonatból és kérelmünkből már régen tudunk; Ügyfelünk befizette a költségtérítést, boldog lehet az Állam – a befolyt pénzek töredékéből elviheti ezeket az okostojásokat egy újabb tréningre, ahol majd kitolhatják az agyukból, hogy mivel vágják belénk legközelebb az ideget..

A program letöltéséhez, és telepítéséhez az alábbiakra lesz szükség:

 1. Kötélidegzet
 2. Élő internet kapcsolat
 3. Tömörítő/Kitömörítő program (.zip állományhoz)
 4. A vírusirtó program kikapcsolása a telepítés alatt
 5. Az előző részekben többször említett, ügyfelenkénti fájl-könyvtár struktúra

1./ A linkre kattintva látogassunk el a NetLock Mokka honlapjára, ahonnan le kell töltenünk a programot a Letöltés feliratra kattintva.

NetLock Mokka letöltési helye

2./ A program nl_mokka_setup_2.0.2.970_protected_va_release.zip néven töltődik le a gépünkre. A .zip fájlnév kiterjesztés mutatja, hogy ez egy tömörített állomány (egy azonos nevű, de .exe kiterjesztésű fájlt tartalmaz), melyet a telepítéshez ki kell csomagolnunk. A kicsomagolás történhet úgynevezett kitömörítő programmal, de az Internet Explorerrel, vagy Firefox-szal történő letöltéskor a letöltés után megnyitható és telepíthető a program.

3./ A telepítés elindulásakor a program felkínálja a magyar nyelvet (de választhatunk mást is, ha úri kedvünk éppen úgy tartja). Fogadjuk el, és kattintsunk az OK feliratra.

NetLock Mokka telepítés - magyar nyelv kiválasztása

4./ Ha mégsem kapcsoltuk volna ki a víruskergető programunkat, akkor most egy felirat figyelmeztet bennünke, hogy tegyük meg.

NetLock Mokka telepítés - vírusirtó ideiglenes kikapcsolás

A vírusirtó, kémelhárító programok ikonjai általában a képernyőnk jobb alsó részén láthatóak az úgynevezett tálcán. Általában a jobb egérgombbal rájuk kattintva egy felugró táblázatban lévő lehetőségek közül lehet választani az ideiglenes kikapcsolást.

5./  Ha kikapcsoltuk a vírusirtónkat, akkor megnyugszik a telepítő lelkivilága, és indul végre a telepítés – ha a Telepítés feliratra kattintunk.

NetLock Mokka telepítés - üdvözlő képernyő

6./  Ha tovább akarunk menni, akkor nem is tehetünk mást, mint bejelöljük az Elfogadom a szerződést jelölő rádiógombot, majd a Tovább feliratra kattintunk.

NetLock Mokka telepítés - szoftverszerződés elfogadása

7./ A telepítőprogram felajánlja a C:/ meghajtón a telepítés helyét, amit nyugodtan el lehet fogadni (nálunk, a Könyvelőirodában, minden munkahely az F:/ meghajtójára kell, hogy telepítse a programot, ezért a C-t F-re cseréltük a mintánkban).

A telepítés helyének kiválasztása után kattintsunk a Tovább feliratra.

NetLock Mokka telepítés - a telepítés helye

8./  A telepítő parancsikonjaként fogadjuk el a program által felkínált nevet, majd kattintsunk a Tovább feliratra.

NetLock Mokka telepítés - parancsikon neve

9./  Jelöljük ki az Ikon létrehozása az asztalon jelölőnégyzetet,majd kattintsunk a Tovább feliratra. (Aki kedveli a gyorsindítókat, az a másik jelölőnégyzetet is bejelölheti,)

NetLock Mokka telepítés - ikonok kijelölése

10./  A fájlkiterjesztés társításánál jelöljük be a jelölőnégyzetet, majd kattintsunk a Tovább feliratra.

NetLock Mokka telepítés - fájlkiterjesztés társítása

11./  Az előzőekben leírtak megadása után a program készen áll a telepítésre, melyet képernyő-üzenetben tudat velünk. Ha valamit ellőttünk volna, akkor még van lehetőség javítani a “Vissza” feliratra történő kattingatásokkal.. Ha mindent rendbenlévőnek gondolunk, akkor kattintsunk a Telepítés feliratra.

NetLock Mokka telepítés - telepíté összegzése

12./  A telepítés befejezéséről tájékoztat bennünket a szoftver. Ha bejelöljük a NetLock MOKKA elindítása jelölőnégyzetet, majd a Befejezés feliratra kattintunk, akkor a NetLock Mokka programunk el fog indulni (ha üresen hagyjuk a jelölést, akkor később az asztalon lévő ikonnal indíthatjuk a programot.)

NetLock Mokka telepítés - telepítés befejezése

13./ A program elindulása után a nyitóképernyő fogad bennünket, amiben nincs adat, és elég dermesztően néz ki. De ne adjuk fel a kétségbeesést! Meg fogunk bírkózni a feladattal! :)

NetLock Mokka - első nyitóképernyő

14./ Amit most telepítettünk, tulajdonképpen egy 30 napig használható, teljes értékű demóverzió. Ahhoz, hogy az időkorlátot megszüntessük, regisztrálnunk kell.

A regisztráció ingyenes,melynek során néhány adatunkat meg kell adnunk, emailben elküldenünk, majd kapunk egy válasz-emailt, melyben lesz egy mokka_key.dat fájl, amit a telepítési könyvtárba kell majd másolnunk (arra a helyre, amit a 7. pontban meghatároztunk).

A regisztrációs folyamat a Beállítások menüpont Regisztráció almenüpontjánál indítható.

NetLock Mokka - regisztráció indítása

15./  A megnyíló ablakban válasszuk a Regisztráció választógombot majd az NLO jelölőre kattintsunk. (Az NLO verzió ingyenes, az RF verzióért fizetni kell. Az elektronikus beszámoló beküldéséhez nincs szükség fizetős (RF) verzióra!).

A jelölések után kattintsunk a Tovább feliratra.

NetLock Mokka - regisztráció


16./  A regisztráció során minden adatot gondosan adjunk meg, majd kattintsunk a Tovább feliratra.

NetLock Mokka - regisztrációs adatok megadása

17./  A program lelkesen közli velünk, hogy a regisztráció majdnem kész van, és amit csinált, majd el kell mentenünk. Kattintsunk a Tovább feliratra.

NetLock Mokka - regisztráció befejezve

18./  Mentsük el a program által felkínált regisztrációas adatokat tetszőleges néven a saját mappánkba. Kattintsunk a Mentés feliratra.

NetLock Mokka - regisztrációs adat elmentése

19./  A program meghívja az alapértelmezett levelezőprogramunkat, automatikusan megcímezi és csatolja az előbb mentett regisztrációs adatunkat.

Nincs más teendőnk, mint a levelezőprogram Küldés gombjára kattintani

NetLock Mokka - regisztrációs adat elküldése

20./ Hamarosan kapunk a NetLock-tól egy értesítést, hogy 24 órán belül regisztrál bennünket, és meg fogja küldeni a regisztrációs fájlt.

NetLock Mokka - értesítés a regisztrációs folyamatról

21./  Most már képesek vagyunk arra, hogy megtudjuk: a MÁK által küldött email mellékletében melyik vállalkozásunk igazolása van elbújtatva.

Nyissuk meg levelezőprogramunkkal a MÁK-tól érkezett befizetési igazolás levelet. Kattintsunk kettőt a mellékletre.

MÁK igazolás - levélmelléklet megnyitása

22./  Vegyük tudomásul a biztonsági figyelemfelhívást, és kattintsunk a Megnyitás feliratra.

MÁK igazolás - melléklet megnyitása, biztonsági figyelemfelhívás

23./  Mivel a telepítés során társítottuk a Mokkához a .dosszie kiterjesztésű fájlok megnyitási lehetőségét, programunk automatikusan meghívja a megtekintéshez a NetLock Mokka programot.

Kattintsunk kétszer a Költségtérítés-befizetési igazolás menüpontra a bal oldali táblánk tetején (felülről a második).

MÁK igazolás - költségtérítés-befizetési igazolás

24./  És eljött a nagy pillanat: az igazolás teljes pompájában a kedvenc böngészőnkben fog megnyílni, ahol aztán megtekinthetjük, és ki is nyomtathatjuk.

MÁK igazolás - megtekintés és nyomtatás a böngészőben

25./  Ha visszalépünk a NetLock Mokka programban, akkor a mentéshez (ahogyan majd fel kell adni) kattintsunk a “Dosszié mentése másként…” menüpontra, és a korábban már oly’ sokszor emlegetett ügyfél-mappa beszámolói közé mentsük el a Menés feliratra kattintással.

MÁK igazolás - elmentése az Ügyfél mappájába

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés e-mailben

Reméljük, hogy segített könyvelőirodánk!

 

17 hozzászólás

 1. Pongracz Erika

  Kedves Segítők! Örök hála Maguknak! Tegnap véletlenül találtam a honlapjukra.
  Önök nélkül nem tudtam volna megcsinálni a hivatalok által kitalált újabb őrültségeket.A lépésről-lépésre írt tanácsaik és a hozzáfűzött gondolataik nagyon találóak.Minden szavukkal egyetértek.Kár, hogy azok,akik ezt kitalálták nem olvassák.
  Még egyszer KÖSZÖNÖM,KÖSZÖNÖM,KÖSZÖNÖM!!!
  SZÉP NAPOT!Sok sikert,jó munkát!

  Szeretettel: Pongrácz Erika

 2. Krisztina

  A regisztrációnál én is elakadtam és ezt az üzenetet írta ki :Az üzenet nem küldhető el, mert a kiszolgáló visszautasította az egyik címzettet. A visszautasított e-mail cím a következő volt: “mokka@netlock.hu?. Tárgy ‘MOKKA Regisztráció’, Fiók: ‘T-online postafiók’, Kiszolgáló: ‘mail.t-online.hu’, Protokoll: SMTP, Kiszolgáló válasza: ’554 5.7.1 : Relay access denied’, Port: 25, Biztonságos (SSL): Nem, Kiszolgálóhiba: 554, Hibaszám: 0x800CCC79
  Ez nem tudom mit jelent????

 3. Szampiás Ibolya

  Tisztelt CÍM!

  Az alábbira szeretnék segítséget kérni:
  Elkészítettem az Önök segítő leírásával a bevallást a csatolmány is hozzárendelve!
  Titkosítottam ( ellenőrzés után) és ügyfélkapun szeretném elküldeni, DE a kiválasztásnál nem jelenik meg semmi!!??
  Mit csinálok rosszul??

  köszönöm a segítségüket!
  szép napot!
  üdv Szampiás Ibolya

  • Első ötletem annyi lenne, hogy másik könyvtárban van az állomány, mint ahova az alapértelmezett beállítása van. Keresgéljen, ott van az, csak bujkál.

  • Szampiás Ibolya

   @Szampiás Ibolya,

   Kedves Segítő!

   Köszönöm a választ, sikeresen megtörtént a bevallás elküldése!
   További szép napokat!
   üdv. Szampiás Ibolya

 4. Keleti Mária

  T.CÍM !
  Elnézést, de segítséget szeretnék kérni, mert nem fogadja be az APEH az űrlapot,
  állandóan azt írja,hogy a MÁK értesítést csatoljam, hiányos. Nagy nehezen felhívtam őket, és közölték, hogy ne PDF-be küldjem, ez a baj. Rendben, még egyszer az általatok leírtak szerint elmentettem, ugyan az a forma kijött, most már így csatoltam, és változatlanul nem fogadták el. nem tudom mit csinálok rosszul, ha tudtok adjatok tanácsot.

  Köszönettel, Koczorné, Keleti Mária

  • Kedves Keleti Mária!

   El nem tudom képzelni, hogy mit fűrészelhettünk el; holnap ebéd után útnak indítunk egy rahedli bevallást, és akkor lehet, hogy rájövünk, hogy mi az, amit nem az APEH szájának az ő ízlése szerint tettünk… :) :)

   Visszatérünk a kérdésre, rendben? ;)

   • Keleti Mária

    @Administrator, Köszönöm szépen rendben, addig nekem is van még más dolgom is.Minden jót!

  • Kedves Keleti Mária!

   A MÁK igazolást abban a formátumban kell csatolni, ahogyan a MÁK megküldte. A MOKKA azért kell, hogy tudjuk, ki a fene igazolását küldték meg. :)

   Tehát az igazolásnak a kiterjesztése nem .pdf, hanem .dosszie!!!

   • Keleti Mária

    @Administrator, Nagyon szépen köszönöm, sikerült, már el is küldtem, a visszaigazolás megtörtént.
    Üdvözlettel sok minden jót kívánok

    Keleti Mária

 5. visiting

  Köszönöm,hogy van ez az oldal,enélkül nem valószinü,hogy el tudtam volna küldeni a bevallásokat.Egy kérdésem lenne.A kis,pici KFT-nek is el kellett volna küldeni csatoltan a taggyülési jegyzőkönyvet az erdményfelhasználásról?
  Mégegyszer nagy köszönet a részletes tájékoztató anyagért.

  • Kedves Visiting!

   Mi köszönjük, hogy látogatja oldalainkat, valamint dicsérő szavaval további lökést ad – néha lanyhuló – kedvünknek, hogy jó irányban haladunk, jó célt szolgálunk, és segíthetünk valakinek, valakiknek. :)

   Ami a kérdését illeti; igen, el kell küldeni. Nem méretfüggő. ;)

 6. gvalenti

  Ez a cikk sokat segített, de még így i akadnak problémák >:( amikor meg akarom nyitni a netlock Mokka programot, a következő kedves kis üzenet fogad: “az alkalmazást nem sikerült elindítani, mert a konfigurációja helytelen. telepítse újra blablabla..” Az újratelepítés sem segített…

 7. Vincze Mátyásné Irén

  Köszönetből minden mennyiséget megérdemelnek.
  A biztatást is köszönöm magam és minden sorstársam nevében! Nagy szükség volt rá . Nem találok megfelelő szavakat, hogy miért kell egy őrült bonyolult módszerrel visszajuttatni a MÁK igazolást oda , ahonnan -vagy 2 szobával arrébb elküldték. Vagy ott már automatikusan csak gépek dolgoznak?

  • Kedves Irén!

   “A bürokrácia – önnön nélkülözhetetlenségének bizonyítására – újabb bürokratikus előírásokat alkot” :(

 8. frakeca

  Tisztelt Cím!

  Amit az elektronikus beszámolóküldésről tudok, azt Önöknek köszönhetem.
  A NetLock Mokka regisztrációnál elakadtam:
  Ha nincs alapértelmezett levelezőprogramunk, akkor hogyan tudok regisztrálni?
  Segítségüket előre is köszönöm.

  frakeca

  • Kedves frakeca!

   Most – úgy látom -, valószínűleg egy freemail-es címet használ, azon keresztül is lehet regisztrálni. A Windows mellé ingyenesen jár az Outlook Expressz levelezőprogram, amelyet be lehet úgy is állítani, hogy a freemail-es leveleket leszedje, illetve segítségével a freemail-es levelet feladja.
   Kapjon grabancon egy fiatal titánt, aki kb. 5 percen belül beállítja Önnek. :)

   Még sokkal jobb, ha letölti a linkre kattintva a Thunderbird nevű ingyenes, magyar nyelvű levelezőszoftvert, mert az biztonságosabb, gyorsabb, jobb és többféle feladatot tud vele megoldani.

   A dicséretet pedig nagyon köszönjük – abból minden mennyiséget tudunk fogadni. :) :)

© könyvelőzóna.HU - Könyvelőirodák Pécs 2007 - 2013.
Adatvédelmi nyilatkozat | Jogi közlemény | Jogi nyilatkozat
Hirdetési ajánlat | Kapcsolat