Facebook Twitter Gplus E-mail RSS

Home Illeték Letölthető nyilatkozatminta gépjármű- és ingatlanforgalmazóknak, lízingeseknek

Letölthető nyilatkozatminta gépjármű- és ingatlanforgalmazóknak, lízingeseknek

Közzétéve: 2009-06-09, Szerző: Kategória: Illeték.

Illetéktörvény változása 2009. január 23.Bizonyára több könyvelőkolléga is emlékszik rá, hogy ez év január végén majd a szívünk állt meg, amikor a gépjármű-, ingatlanforgalmazással, -közvetítéssel foglalkozó vállalkozásaink sorban hívták fel könyvelőiket azzal, hogy az APEH megvonta az illetékmentességüket, és most mi lesz?

Hamar kiderült a behozott levelekből – 2 oldal határozat, 2 oldal tájékoztatás, 1 oldal kísérő -, hogy okos, előre megfontolt, körültekintő parlamenti döntés nyomán a 2008. évi LXXXI. törvény 2009. január 23-val megváltoztatta  az illetékmentességre vonatkozó korábbi szabályokat. (Erről nem az APEH tehet, nekik is úgy hiányozhatott, mint üveges tótnak a hanyattesés…)

Arról – természetesen – nem szólt a levél, hogy miként kell kérelmezni az új illetékmentességet, de hamarosan kiderítettük, hogy kötetlen levél formában.

Az APEH – nyilván megunva a sokféle kérelmet – úgy döntött, hogy közzétesz egy ajánlott mintát a kérelemhez. Ezt a mintát átvettük, és a honlap látogatói számára letölthetővé tettük:

Illetékmentességet akkor kapnak a felsorolt vállalkozók, ha

Gépjárműforgalmazóként

az előző adóévi nettó árbevétel legalább 50 %-a gépjármű, pótkocsi értékesítésből származott (adóévben kezdő vállalkozás esetén legalább 50 % fog ebből származni)

Gépjármű pénzügyi lízinget folytató vállalkozásként

az előző adóévi nettó árbevétel legalább 75 %-a pénzügyi lízingtevékenységből származott és a nettó árbevétel legalább 50 % gépjárművek pénzügyi lízingjéből származott (adóévben kezdő vállalkozás esetén legalább 50 % fog gépjárművek pénzügyi lízingjéből fog származni)

Ingatlanok és gépjárművek pénzügyi lízingjét egyaránt folytató vállalkozásként

az előző adóévi nettó árbevétel legalább 75 %-a ingatlanok és gépjárművek pénzügyi lízingtevékenységből származott és a nettó árbevétel legalább 25 %-ot elért mindegyik tevékenység esetén külön-külön (adóévben kezdő vállalkozás esetén az előző feltételeket az adóév folyamán teljesíteni fogja)

A büntetési tételek pedig egyáltalán nem viccesek:

- ha a vállalkozás az adóév hatodik hónapjának 15. napjáig (június 15-ig) a feltételek nem teljesülését bejelenti az APEH-nek, akkor a meg nem fizetett illeték 50 %-át kell megfizetnie pótlékként,

- ha az adóhatóság ellenőrzés keretében állapítja meg a feltételektől történt eltérést, akkor a meg nem fizetett illeték 200 %-át kell leróni.

Kérelem a gépjármű-forgalmazó, gépjármű pénzügyi lízinget folytató, illetve ingatlanok és gépjárművek pénzügyi lízingjét egyaránt folytató vállalkozók illetékmentességét megállapító határozat kiadása Kérelem a gépjármű-forgalmazó, gépjármű pénzügyi lízinget folytató, illetve ingatlanok és gépjárművek pénzügyi lízingjét egyaránt folytató vállalkozók illetékmentességét megállapító határozat kiadása

(Forrás: APEH)

 
Hozzászólások kikapcsolva.
© könyvelőzóna.HU - Könyvelőirodák Pécs 2007 - 2013.
Adatvédelmi nyilatkozat | Jogi közlemény | Jogi nyilatkozat
Hirdetési ajánlat | Kapcsolat