Kezdőlap » Általános forgalmi adó » Alanyi adómentes adózónak áfabevallás? Lehetséges. KATA adózóknak is.
KÖNYVELŐZÓNA - Alanyi adómenteseknek áfa bevallás? Lehetséges.

Alanyi adómentes adózónak áfabevallás? Lehetséges. KATA adózóknak is.

Nyomtatás Nyomtatás Küldés email-ben Küldés email-ben

Igen gyakori érv a KATA adózási módot választó, alanyi adómentes vállalkozók között, hogy azért nem kell könyvelő, mert annyira egyszerű, hogy csak a bevételeimet kell összeadnom, és készen is vagyunk.

A helyi iparűzési adó (HIPA) és a KATA kapcsán már jeleztük, hogy azért a nem tudás okozhat meglepetéseket is. És most egy másik “meglepetésről” írunk pár sort, amikor az alanyi adómentességet választó adózónak mégiscsak kell, sőt, kötelező áfa bevallást benyújtania.

Amikor az alanyi adómentességről egyszerű összefoglalót tettünk közzé, akkor annyi egészen biztos, hogy mindenkiben megmaradt: az alanyi adómentes adózó nem számolhat fel áfát, és nem is igényelhet vissza áfát.

Hogyan? Mi van? Akkor miképpen jön ide az alanyi adómentes vállalkozó áfa bevallása? Mondjuk a példát:

Tegyük fel, hogy az alanyi adómentességet választó adózónk az IT szektorban fejti ki áldásos tevékenységét, és mondjuk azt, hogy az Európai Közösség területén élő adóalany számára szolgáltatást nyújt. Pl. weblaptervezést, programozási tanácsadást végez, vagy éppenséggel egy WordPress bővítmény működését javítja ki, és a megrendelő felé számlát bocsájt ki. Mindkettőjük rendelkezik közösségi adószámmal (még az ügylet előtt kiváltva), és fel is tünteti a magyar adózó a számláján ezeket, és még a pénz is megérkezik. Eddig: Great! És ekkor jön a meglepi:

A magyar adózónak abban a hónapban, amikor a közösségen belüli szolgáltatásnyújtásról számlát állít ki, és megérkezik az ellenértéke, áfa (2017-ben 1765-ös) bevallást kell tennie, és még közösségi összesítő nyilatkozatot (2017-ben 17A60) is be kell nyújtania.

Hogy miért?

Azért, hogy ne tűnjék annyira rossz hírnek az egész, mondjuk a jobbik oldalát: A közösségi szolgáltatásnyújtás árbevétele, – vagyis az előbbi példában említett szolgáltatás értékesítése a közösség területére ? nem számít bele az alanyi adómentesség 8 milliós éves értékhatárába. (A KATA 12millióba beleszámít, nehogy valaki félreértse!)

Az áfa törvény értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében, a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. Magyarán, az áfa szempontjából az általános szabályok szerint adózókra vonatkozó előírások szerint kell eljárnia, azért, mert ezt úgy mondják, hogy ez az áfa területi hatályán kívüli szolgáltatás-értékesítés.

“Általános szabály, hogy adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

Nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. ” (ado.hu szakcikkéből)

Ugye, nem árt, ha az embernek van egy jó könyvelője, aki odafigyel a részletekre? 🙂

 

Ajánló

KÖNYVELŐZÓNA - online pénztárgép, online kassza

A meglévő online pénztárgépek engedélyét is meg kell újítani, a gépeket frissíteni kell

Ugye, mindenki ismeri az otthoni gyakorlatból azt, amikor az asszony monda a párjának: “Tegyél már …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.