Kezdőlap » Adózás rendje » KATA bevétel bejelentése 1 millió forint felett
KATA bevétel bejelentése 1 millió forint felett - KÖNYVELŐZÓNA

KATA bevétel bejelentése 1 millió forint felett

Nyomtatás Nyomtatás Küldés email-ben Küldés email-ben

Nem tudjuk, ki hogyan van, amikor fogorvoshoz megy ecsetelésre, mi akkor már szédelgünk, mint a gólyaizé a levegőben, a vérnyomásunk az egekben, a lélegzetünk akadozó, és amikor a székbe ülünk, a pulzusunk megötszöröződik, orrot kell fújnunk, zsibbad a nyakunk, nehezen nyitjuk ki a szánkat.

Ha kikandikál a postaládából egy levél sarka, amiből csak annyit látunk, hogy NAV, akkor a többség hasonló tüneteket produkál, mintha fogorvoshoz kellene mennie.
Több mint 25 éve könyvelünk, de bizton állíthatjuk, hogy nem kell beretyetyézni… 🙂

A katás vállalkozónak a kata bevallás benyújtásával egyidejűleg be kell jelentenie az adóhatóság számára (2017-ben ennek február 27. volt a határideje), ha egy megrendelőjétől megszerzett bevétele a naptári évben meghaladja az 1 millió forintot, kivéve, ha a bevétel magánszemélytől (nem adózótól) származik. (Ha valaki elmulasztotta volna, akkor hamar-hamar tessék szíveskedni pótolni, visszamenőleg is.)

A legtöbben azt gondolják, hogy a kötelező bejelentéshez (már, ha van ilyen ügyfele) egy automatikus NAV ellenőrzés is társulni fog, és ettől sokkal jobban tartanak, mint attól, hogy a bejelentés elmaradása esetén 200ezer Ft mulasztási bírság is “megnyerhető”.

Jó, ha tudjuk: a kisadózó vállalkozások üzleti partnereinek (a megrendelőiknek) is adatot kell szolgáltatniuk azokról a kisadózó vállalkozás(ok)ról, amelyeknek a naptári évben 1 millió forintot meghaladó, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő kifizetést (juttatást) teljesítettek. (Nekik az adatszolgáltatást a tárgyévet követő év március 31-éig kell benyújtaniuk az adóhatósághoz.)

Tehát, egyszerű a képlet: a két jelentő fél adatait összefuttatják, és hamar kiderül, ha az egyik nem tett eleget a kötelezettségének. Még rosszabb, ha mindkét fél hallgat, mint nyuszi a fűben, és a bejelentés hiánya később, akár évek múlva derül ki… 🙁

Na, de miért van erre szükség, és mit csinál a NAV?

Ha valakinek nettó 1 millió forint munkabért, vagy megbízást ad egy szervezet, akkor a szervezetnek 1.857ezer Ft a bérköltsége (megbízási díj esetén 1.702ezer Ft), így könnyen belátható, hogy ha 1millió Ft összeget kifizet a katás kisvállalkozónak, akkor a megbízó spórolt 700-900e zer Ft-ot (ha bruttó 1millió forintot munkaviszonyban fizetné ki, akkor emberkénk 665ezer forintot kapna készhez), és ezt nem nézi jó szemmel a hatóság, ha a felek a megoldást adóelkerülésért választják.

Tehát, a NAV az adatokat összegyűjti, rendezgeti, kétség esetén más adatokat is beszerez – magyarán szólva kockázatelemzést végez, és ha ezek után is úgy véli, hogy a felek munkaviszonyt akarnak leplezni, akkor indít egy vizsgálatot a feleknél. (Ez sem vészes: a katásnak elég annyit bizonyítania, hogy a jogszabályban felsorolt 7 feltételközül nála bármelyik 2 megvalósul, és viszontlátásra!)

Még egy fontos dolog a bejelentés kapcsán: nem az egymillió forint feletti számlákat (és megrendelői alapadatokat) kell csak bejelenteni, hanem azt, hogy az egy adóév alatt összességében van-e olyan megrendelő, akinek egymillió forintnál többet számláztak, akárhány számlából is.

Ajánló

könyvelőzóna - KATA évközi változásai 2017.

KATA adózási szabályok évközi változásai 2017-ben

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény (Módosító tv.) …

8 hozzászólás

 1. bakos gyula

  Kedves Könyvelőzóna!

  Egy KATA-s vállalkozó 2017-ben szolgáltatott cégünknek 1m Ft értéket meghaladóan, decemberben le is számlázta a szolgáltatását, amit 2018. januárban fizettünk ki neki.

  Ez melyik évben számít KATA-s vállalkozónak juttatott kiadásnak? Melyik évben kell lejelenteni 2017-ben vagy 2018-ban? A KATA-snak ez úgy tudom 2018-as bevétel, de nekünk (számviteli tv. szerint) 2017-es ráfordítás.

  • Kedves Bakos Gyula!

   Egyértelműen a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott együttes összeget kell feltüntetni.

   Kata tv. 13.§:

   13. § Az Art. szerinti adózó (ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyát) a tárgyévet követő év március 31-ig adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról, és a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha az meghaladja az 1 millió forintot. Az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, melyről a kisadózó vállalkozás nem számlát állított ki.

   Tehát, önöknek majd 2019. március 31-ig kell az adatszolgáltatást erről a kifizetésről teljesíteni, és a számviteli törvény hatálya alá tartozás esetén ez 2017-es költség/ráfordítás lesz, a katásnak pedig 2018-as bevétele.

 2. Tisztelt KÖNYVELŐZÓNA! 1 DB KÜLFÖLDI ÜGYFELEM van, akinek üzleti tanácsadást adok, és semmilyen formában nem vitatható, hogy NEM alkalmazotti viszony a kettőnk üzleti kapcsolata. Hogyan tudok az adatszolgáltatási kötelezettségnek megfelelni, a másik fél angliai székhellyel mit kelll, hogy tegyen, és hányszor egy évben? Ha nem teszi, milyen következményekkel járhat? Köszönöm előre is.

  • Kedves Nagy kINGA!

   Az angliai ügyfélnek a kata kapcsán nincs teendője, adatszolgáltatási kötelezettsége. Önnek, mint katás vállalkozónak viszont – amennyiben 1 millió forintot elérte a tőle származó bevétel, a kata bevalláson jelezni kell.

 3. Nagy Hajnalka

  Kedves Könyvelőzóna!
  Az 1M feletti bevétel bejelentését milyen űrlapon kell megtenni?
  Előre is köszönettel
  N. Hajnalka

 4. Borbély K. Andrea

  abban az esetben mi az eljárás, ha van ilyen ügyfél, de az külföldi, németországi vállalat?

  előre is köszönöm a választ és a rengeteg hasznos infót a weboldalon, a legjobb forrásom volt eddig
  minden zűrös kérdésben

  üdv. Andrea

  • Kedves Borbély K. Andrea Úrhölgy!
   Kedves Andrea!

   Köszönjük szépen dicséretét!

   A KATA törvény 11. §-a megmondja, hogy mindenkiről (a magánszemélyek kivételével) kell adatot adni, és ebbe a mindenkibe külföldi vállalkozások is beleértendőek.
   Magyarul: igen, a németországi vállalatról is. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

code